2021 Yılı Ipard Yatırımcı Buluşması

2021 Yılı Ipard Yatırımcı Buluşması

2021 Yılı Ipard Yatırımcıları Toplandı !

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Ankara’da “2021 Yılı IPARD Yatırımcı Buluşması” düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Bakanlığın Afet Acil Koordinasyon Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda yaptığı konuşmada, kırsal alanların üretimin can damarı, kalkınmanın merkezi olduğunu söyledi.

Son yüzyılda dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de kırsaldan uzaklaşmaların ve göç eğiliminin giderek arttığına dikkati çeken Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Oysa biz kırsalı uzak diyarlar, dinlenmek için sığınılan limanlar olarak görmüyoruz. Bugün nüfusumuzun yaklaşık yüzde 25’inin yaşadığı kırsal alanlarda, sürdürülebilir kalkınma temel hedefimizdir. Ülkemize güç katan bu dinamoyu, daha çok enerjiye ve daha çok üretime çevirmek için çalışıyoruz. İstiyoruz ki, insanlarımız kendi topraklarından, kültürlerinden, ailelerinden ve sevdiklerinden kopmadan, doğduğu yerde iş kursun, iş versin, üretim yapsın.”

42 ilde 16 sektöre IPARD Programı hibe desteği

Pakdemirli, kırsal kalkınma programları içinde IPARD’ın ayrı ve önemli bir yeri olduğuna işaret etti. IPARD kapsamında, 42 ilde 16 sektördeki yatırımlara, yüzde 40 ila yüzde 70 arasında hibe verildiğini anlatan Pakdemirli, “Hayvancılıktan kırsal turizme, gıda ürünlerinin işlenmesinden tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, arıcılıktan seracılığa, el sanatlarından yenilenebilir enerjiye kadar geniş yelpazede kırsaldaki yatırımlara destek sağlıyoruz. IPARD 2 Programı’nın da sonuna yaklaşırken yatırım hikâyelerini başarıya dönüştürmüş çalışkan, dürüst Anadolu insanımızın gayretinin yeni hazırlanacak IPARD 3 Programı’na da ışık tutmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Türk toplumunun, Türk çiftçisinin ayrı bir gücü var”

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, dünyada kitlesel üretim ve endüstriyel tarıma bir yönelim olduğunu dile getirdi.

İnsan sayısının arttığını ve insanların refahının yükseldiğini belirten Kılıç, “Tarımsal ve hayvansal üretime talep artıyor. Kaliteli ürün isteniyor, dolayısıyla üretim gerekiyor. Dolayısıyla sizin bunu eski aile işletmeleriyle karşılama imkânınız ne yazık ki yok. Fakat Türk toplumunun, Türk çiftçisinin ayrı bir gücü var, bunu da kaybetmemesi lazım. Dolayısıyla hem dünya standartlarına ayak uydurmamız gerekiyor hem üretimimizi artırmamız gerekiyor. TKDK, Türk çiftçisinin, köylüsünün, kadınının, gencinin derdini anlayan, ona çözümler üreten, danışmanlık hizmetlerine katkı sağlayan bir noktaya geldi. TKDK’nın bu anlayışla üretimimizi çok ileri bir noktaya taşıdığını görüyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.

“Şu an salonda bulunan yatırımcılar IPARD’ın öncüleri”

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou, AB politikalarını model alarak oluşturulan IPARD Programı’nın Türkiye’deki kırsal kalkınmaya katkıda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğine inandığını belirtti.

Programın çok zor bir başlangıcı olduğunu hatırlatan Pertzinidou, “En başta çok az bir başvuru alınmıştı ama daha sonra çok başarılı bir programa evrildi. Geçmişe bakacak olursak, ilk olarak birkaç ille çalışmaya başlamıştık ama bu bir kapıyı açmış oldu. 3 kırsal kalkınma tedbiri 17 ilde uygulanmaya başladı 2011’de. Daha sonra 42 ile ulaşmış olduk. Hepimiz başka zorluklar olduğunu da biliyoruz, akreditasyon süreci hiç kolay değildi özellikle Türkiye’nin büyüklüğü değerlendirildiğinde. Ancak, akreditasyon sürecini tamamlaması gerçekten büyük bir başarıydı. Şu an salonda bulunan yatırımcılar IPARD’ın öncüleri. Onların elde ettiği başarı, diğerlerinin başvurması için onları teşvik etmiş oldu. Program 19 binden fazla projeye destek sağladı. Avrupa birliği, IPARD’ın yüzde 75’ini finanse ediyor, bugüne kadar 1,4 milyar avrodan daha fazla katkıda bulundu. Bu, kırsal bölgelerde ilerlemeyi sağlayan çok kayda değer bir rakam oldu.” diye konuştu.

“IPARD’ın kendi içerisinde ‘en’leri var”

Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ise AB mali yardımları içerisinde IPARD’ın kendi içerisinde “en”lerinin olduğunu aktardı. IPARD’ın kendileri açısından 3 koşulda çok kıymetli olduğunu vurgulayan Özcan, şu açıklamalarda bulundu:

“Birincisi, halka en çok dokunan ve en çok bilinen bir program. İkincisi, Avrupa Komisyonu tarafından programın uygulandığı ülkeler içerisinde en başarılı ülkenin Türkiye olarak değerlendirilmesi ve diğer aday ülkelere örnek gösterilmesi. Dolayısıyla, uygulama başarısı açısından bir ‘en’i hak ediyor. Sonuncusu ise kaynak kullanımı açısından performansı en yüksek program. Son yıllarda sıfır fon kaybıyla gelen her avroyu sonuna kadar kullanıyoruz.”

“Avrupa’daki ve Türkiye’deki kırsal alanlarda yaşanan sorunlar aynı”

Avrupa Komisyonu LEADER Politika Koordinatörü Iwona Lisztwan, Avrupa’daki ve Türkiye’deki kırsal alanlarda yaşanan sorunların aynı olduğunu dile getirdi.  Aynı zorlukların benzer fırsatların bulunduğunu ifade eden Lisztwan, şu bilgileri paylaştı:

“Biz de aynı şekilde zorlanıyoruz, gençlerin kırsal bölgelerde kalması için tedbirler çıkarmaya çalışıyoruz, iklim değişikli için mücadele etmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda uygulanan politikalarla da kırsal bölgelerde istihdam arttırılmaya çalışılıyor ve kırsal bölgelerde yaşayan halkın orada tutulması sağlanmaya çalışılıyor. Dolayısıyla yaşanan zorluklar birbirine çok benzer ve birbirimizi anlamak için bu bize çok iyi bir platform sağlıyor.”

“2020 ödeme hedeflerimize ulaştık”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkan Vekili Dr. Muhammed Adak ise 2020 yılında olabilecek tüm olumsuz koşullara rağmen, kurum olarak çok fazla emek verdiklerini ve ciddi miktarlarda proje alıp ödeme hedeflerimize ulaştıklarını anımsattı.

Bu vesileyle kurum çalışanlarına, yatırımlarından vazgeçmeyen ve daveti kırmayıp bir araya gelen yatırımcılara teşekkür eden Adak, şunları kaydetti:

“Ocak 2021’de Sayın Bakanımızın duyurduğu 10. çağrıda da gayet güzel sonuçlar alacağımızı şimdiden görüyoruz. Tüm çabamız 2021 yılını 2020 yılından daha başarılı tamamlamak olacaktır. Bu hedefimize ulaşma çabamızda başta Sayın Bakanımız olmak üzere, tüm IPARD paydaşlarının desteğini yanımızda hissediyoruz. Programımızın hayırlara vesile olmasını dilerim.”

4 yatırımcı başarı hikâyesini anlattı

Programda, TKDK hibelerinden faydalanarak kırsal alanlarda yatırım yapan Mersin’den Berivan Özcan Kurtbay, Çorum’dan Elvan Güngören, Diyarbakır’dan Ahmet Yargı ve Manisa’dan Kazım Sunay da konuşma yaparak başarı hikâyelerini anlattı.

Bakan Pakdemirli, konuşmaların ardından IPARD Programı’na katkıları için protokol üyelerine ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen iş insanları Hüseyin Kurşun, Cemile Ertürk, Nagehan Yıldızkaya, Ülkü Çelik, Funda Filiz Çetin, Afife Çilali, Mehmet Kıdman, Sadık Çendek, Zekiye Tan, Şehriban Erdem, Hasan Çekirdek, Aslı Ünal, Özlem Taşlı, Çiğdem Aydın, Reşat Kaya ve Gülnaz Gültekin ile başarı hikayelerini anlatan diğer girişimcilere plaket verdi.

TKDK Başkan Vekili Adak, Bakan Pakdemirli’ye TKDK hibeleriyle üretilen yerel ürünlerden oluşan hediye sepeti takdim etti. Program, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Bakanlık bürokratları ve TKDK yöneticileri katıldı.

Bu gönderiyi paylaş