Freeze Dry-Liyofilizasyon ( Dondurularak Kurutma) Nedir?
Dondurularak kurutma işlevi, gıdaların korunmasında yüksek değere sahip bir yöntemdir. Bu yöntem kullanılırken, gıdalarda bulunan su hali dondurularak süblimleşme işlemi ile üründen uzaklaştırılmaktadır.
Bu işlem (dondurularak kurutma) sonrasında işlenilen bir gıda ürününün yıllarca bekletilme olanağı, tamamıyla besin değerini koruma avantajı ve son tüketim tarihine kadar
da tadından hiç bir şey yitirmeden tüketilme imkanı sağlanmaktadır. Bahsedilen son tüketim tarihi ise net olarak 25 yıldır.
Dondurarak kurutmanın, bilinen diğer tüm dehidrasyon (suyunu giderme) türevlerinden ayrıcalığı, maddenin orijinal özelliklerini tümüyle muhafaza edebilmesidir.
Dondurularak Kurutma İşlemleri
- Dondurularak Kurutma (Freeze Dry) yöntemi ile kurutulur.
- Bir tek suyu uzaklaştırılır, ek olarak tüm besin değerleri korunur.
- Koruyucu ve katkı maddeleri ile hiçbir birleşimi yoktur, içermez.
- Kullanışlı paketlenmesi ile rahatlıkla hep tüketicinin yanındadır .
- Sağlıklı atıştırmalık olarak tüketilir.
Neden Dondurularak Kurutma
- En yüksek besin değeri korunumu sağlanır.
- Hammadde hacmi en yüksek seviyede korunur.
- Yoğun aroma korunumu sağlanır.
- Meyvenin dış hali, yaş hali formatına en yakın durumdadır.
- Çıtır yapı en optimum seviyede elde edilir.
- En yoğun aroma korunumu sağlanır.
- Renk korunumu en yüksek değerde korunur.
Nerede Kullanılır
- Sağlıklı atıştırmalık olarak tüketilir.
- Bebek mamalarında kullanılır.
- Kahvaltılık mısır gevreğine ilave edilir.
- Çıtır çıtır bir form ile lezzet oranını yükseltir.
- Yoğurt, smoothie ve milkshake’lerde tercih edilir.
- Tatlı, puding ve dondurma yapımında kullanılır.
- Çikolata, bisküvi ve keklerin içlerinde kullanılır.
- Waffle, pankek ve pasta süslemelerinde kullanılır.
- Meyveli çay yapımında kullanımı tercih edilir.
- İçeceklere lezzet katar.